mandag 20. mai 2013

Bade i sjokolade...?


Denne kaka oppdaga jeg via bilder som florerte av den på facebook. Jeg syns den var så tøff at jeg klarte ikke dy meg fra å prøve å lage en. Jeg hadde ingen oppskrift, så jeg måtte iprovisere litt på ingredienser. Men resultatet ble meget bra. Den smakte fantastisk. Om en ikke liker tanken på å bade i sjokolade så tror jeg en kan komme farlig nær følelsen med å fortære denne kaken. Men obs, obs; ha flere å dele den med, for den er mektig. Oppskriften finner du nedenfor.


Sjokoladebad

Bunn:
225 g hvetemel
400g sukker
1ts natron
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 dl kakaopulver
1 1/2 dl vann
2 dl kulturmelk
175g smør
2 egg

Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett væske, smeltet smør og egg. Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Fordel røren i to runde former i str. 24. Stek på 180 grader i ca. 30 min. Bruk en kakestikke for å sjekke om den er ferdig før du tar den ut. Avkjøl.

Bunnene kan godt lages i forkant og fryses.

Krem:
250g dronningsjokolade
200g romtemperert meierismør
5 dl melis
1 pk knuste oreokjeks

Pynt:
10 pk kvikklunsj
Lys rosa figurmarsipan

Pisk sammen smør og melis til en lett og luftig masse. Smelt sjokolade i vannbad eller mikro. Avkjøl sjokoladen litt. Ha sjokoladen i smør og melis-blandingen, rør godt sammen. Finknus oreokjeksen i en kjøkkenmaskin. Ha kjeksen i kremen og rør godt sammen.

Del bunnene i to. Bruk gjerne en kakedeler (det er et genialt redskap å ha dersom du lager litt kaker). Fordel kremen lagvis mellom de fire bunnene. Behold ca 1/4 til å smøre rundt kanten for å få festet kvikk-lunsjen. Før du fester kvikklunsjen rundt kanten kan du godt forme kakenbunnene litt i stamp-form. Skjær av litt av de nederste bunnene slik at kaken skrår utover til lenger opp du kommer. Smør på krem rundt kanten og fest kvikk-lunsjene. Knyt et bånd rundt og sett kaldt mens du lager klar resten.

Ganache
(det grisene bader i...)
230g dronningsjokolade
70g fløte
40g honning
40g smør

Ha alle ingrediensene i en gryte og varm opp til ca 60 grader. Ta gryten av platen og pisk massen en stund til den er en del kaldere (ca. 40 grader). Sett det til sides i romtemperatur til ytterligere avkjøling. 

Lag marsipangrisene mens du venter til ganachen blir passe i konsistens. Det er vanskelig å forklare hvordan en lager grisene. Men et tips er å tenke kuler som utgangspunkt. Så fester du ører/hale/nese el.l. på disse. Bruk den butte siden på en kniv til å lage rumpesprekk. Bruk en strikkepinne el.l. til å stikke hull til øyne/nese/navle.

Når ganachen er blitt en del kaldere og litt mer tyktflytende tar du kaken ut av kjøleskapet og heller den forsiktig oppi stampen. Hell i midten først og smør det forsiktig utover mot kantene slik at ikke noe renner ned mellom kvikk-lunsjene. Plasser grisene oppi og lag litt sjatteringer for å markere bevegelser i "vannet". Når du så setter den kaldt vil ganachen stivne og holde alt godt på plass. 

Serveres gjerne litt temperert. Da kommer smakene best frem og den blir litt lettere å skjære i enn om den er helt kald.

2 kommentarer:

  1. Ok, så fin kake kan jeg bare drømme om å klare å lage!!
    Hatten av for deg:-)

    SvarSlett
  2. Så flott kake:-) Digger grisene som bader i sjokolade :-)

    SvarSlett