lørdag 17. mars 2012

Hamburger med ovnsbakte poteter og hjemmelaget aioli.


Lysten på noe godt? 

Til 4 hamburgere trenger du: 
4 hamburgerbrød
400g karbonadedeig
1 egg
1/2 - 1 ts salt og pepper
Salat
2 tomater
Litt rødløk
Sylteagurk
Cheddar ost - 4 skiver
4 strimler bacon


Bland sammen karbonadedeig, egg og salt og pepper. Form til fire burgere på et bakepapir. Ikke mer enn 1 cm tykke. Lag rutemønstenster med en kniv på burgerne før du steker dem. Klipp rundt hver burger og snu dem opp ned i en varm panne med smør. Stek i 3-4min på hver side. Når de er gjennomstekt legger du stekt bacon og ost oppå hver burger. Skru ned varmen og sett lokk på pannen. La det stå til osten er smeltet. Legg så opp burgeren som du vil ha den på en tallerken. 


Vi hadde dobbel burger i og med at vi bare var to :P

Ovnsbakte poteter:
4-5 småpoteter  pr. person
Olivenolje
Grovt salt

Vask potetene godt. Kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Dette kan du gjøre i god tid i forveien. Når du skal ha potetene setter du ovnen på 200-225g. Stikk huller i potetene med en gaffel. Pensle med olivenolje og strø over med grovt salt. Ev. annet krydder om en ønsker. (Feks. rosmarin).
Stek til de blir gyllenbrune og skallet begynner å bli litt rynkete. Aioli: 
(hvitløksmajones)
ca. 6-7 dl

3 tempererte eggeplommer
3-4 fedd hvitløk
(friske, uten grønne skudd)
2-3 ss sitronsaft
1 ts salt
4 dl nøytral olje
1 dl olivenolje
2 ss søt sennep

Pisk sammen tempererte eggeplommer, knust hvitløk, sitronsaft og litt av saltet til det blekner litt i farge. Jeg prøvde både med miksmaster, håndmikser og for hånd. Det beste var med håndmikser eller for hånd, for da har du best kontroll på at det ikke skiller seg. Ha nå 1 dråpe med nøytral olje i bollen og rør energisk til du ser at den er blandet godt inn. Gjenta dette 4 ganger. Nå skal konsistensen ha endret seg litt. Etterpå kan du begynne å helle oljen i en tynn stråle mens du pisker godt. Stopp å helle med en gang det ser ut som oljen legger seg utenpå blandingen. Det er nå det kan være greit å være to. For det blir litt tungt i lengden dersom en pisker for hånd. Dersom aiolien blir seig etterhvert kan du spe på med 1 ss temperert vann. Når du er ferdig med den nøytrale oljen og begynner på olivenoljen kan det være greit å smake litt underveis dersom du ikke vil ha for sterk olivensmak. Jeg syns utgangspuktet til denne oppskriften ble litt for sur. Derfor hadde jeg både litt søt sennep og litt sukker i. 

Aiolien oppbevares i tett boks eller glass i kjøleskap i inntil 2 uker.

Utgangpunktet for aiolioppskriften fant jeg her:

1 kommentar:

  1. Det såg godt ud!!! Kanskje det bler lørdagskosen her i huset :)

    SvarSlett