lørdag 8. februar 2014

FröbelstjerneJeg er en litt nysgjerrig person. Når jeg først finner noe som fanger min interesse vil jeg gjerne grave dypere og finne ut mer. Da jeg ble oppmerksom på disse fine stjernene på bloggen MarieFriis, bare måtte jeg prøve å lage dem. Jeg fant noen videoer på youtube som viste veldig godt hvordan de lages. De finner du her: video 1, video 2

Pr. stjerne trenger du 4 papristrimler på 25 cm som er 1 cm brede. Dersom du vil ha større eller mindre stjerner må du endre disse målene. Lag strimlene heller for lange enn for korte. Du kan og bruke gavebånd i stedet for papir. Ellers klarte jeg ikke å la være å finne ut mer om historien bak denne stjernen:Kjært barn har mange navn: Fröbelstjerne, german folded paper star, advent star, danish star, nordic star, pennsylvanian star, polish star, swedish star, christmas star. 

Fröbelstjernen har navnet etter Friedrich Fröbel (1782-1852), som var grunnleggeren av barnehage-begrepet. Han skal ha oppmuntret bruken av papribretting i førskolen med mål om å formidle enkle matematiske begreper til barn. Det er nok mest sannsynlig ikke Fröbel selv som oppfant denne stjernen, for den var allerede kjent i lang tid før dette. Men hans oppmuntring til bruk av papribretting som aktivitet for barn har nok gjort at han fikk denne stjernen oppkalt etter seg.

Beskrivelser av hvordan man lager en Fröbelstjerne dateres minst tilbake til det 19.århundre. I Tyskland er navnet Fröbelstjerne blitt det mest brukte navn på denne papirdekorasjonen siden 1960 årene. Fröbelstjernen ble opprinnelig brukt som julepynt på juletrær og julekranser, men og til uroer. Den er vanlig å finne i Tyskland, selv om få vet hvordan de lager den.

Så nå tenkte jeg å være med å spre kunnskapen om hvordan en lager den. Det er opprinnelig julepynt, men jeg syns de godt kan brukes som dekorasjon hele året så fine som de er. Følg videolinken øverst i innlegget. Ved hjelp av den tror jeg alle kan klare det. Lykke til, og brett i vei! Og sist men ikke minst. Ikke gi opp! ;) 

7 kommentarer:

 1. Neimen så søte! Rart hva man kan lære på youtube, der lærte jeg å hekle ;) så baller det på seg... ;) god helg til deg!

  SvarSlett
 2. Så fine! Kanskje man burde prøve ;)

  Ha en fin ny uke!
  KLEM

  SvarSlett
 3. Flinking! Kjøpte et sett på Søstrene Grene-ga opp.. Ligger ikke for meg gitt…
  Godt ikke alle er som meg ;)
  Ha en flott mandag og ukestart :)
  Klem fra Charlotte

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv en gang til! Ikke gi deg! :) Jeg gav og opp første gangen. Men så kom det etter 2. eller 3.gang. Er sikker på at du kan få det til.

   Slett
 4. Så nydelige stjerner du har laget! :) Jeg eier ikke tålmodighet, så har ikke fått prøvd meg på de enda! Men jeg ser det er så mange som bretter papir osv. for tiden og får til så mye flott :)

  Klem fra Lite hi

  SvarSlett
 5. Hei søte du,
  så innmari koselig at du deltar på giwe away hos meg! Den boken fra Tonerose Design er bare EEEELSK! tvi tvi!

  De stjernene er så fine! Jeg har de framme hele året jeg *smiler*

  Happy Lille Lørdag til deg!
  Her er det null på tapeten for en gang skyld - sååå digg!
  klemklem

  SvarSlett
 6. Hei Ingrid :)
  Tusen takk for koselig kommentar inne hos meg,
  og så fant jeg deg også :) La meg til som følger &
  gleder meg til å følge deg videre ❤ Nydelige bilder
  av både interiør og mat - LIKER :)
  Ønsker deg en fortsatt fin dag, og uke.

  Klem fra Mette

  SvarSlett