torsdag 26. juli 2012

Tagine - en marokkansk hverdagsrett


pepper   - paprika  - spisskummen  - gurkemeieTagine har blitt en av mine favorittretter etter at jeg lærte å lage det av min søster (mannen hennes er oppvokst i Marokko). Det er en hverdagsrett i Marokko, men her i huset blir det mest brukt når vi skal kose oss litt ekstra. Retten er både gluten- og laktosefri. I tillegg er den full av grønnsaker og inneholder lite fett. Så ja, den kan nytes med god samvittighet!


Tagine
4 porsjoner

400 gram kyllingstykker
(lår og bryst), ev. filet
4 poteter
5 gulrøtter
2-3 løk
150 - 175 g grønne oliven
1 dl rapsolje
2 ts hakket frisk koriander
1 ts gurkemeie
1 klype safran
1 ts paprikakrydder
1 ts spisskummen
1 ts pepper
2 ts salt
1/2 sitron (m skall)
3 – 4 dl vann


Skrell, skyll og del grønnsakene i litt store biter. Del en av løkene i to og finhakk en halvdel. Resten skjærer du i båter. Del sitron i båter. Dersom du bruker kyllingfilet, skjær dem i litt store stykker. Bland sammen pepper, paprika, gurkemeie, spisskummen og safran. Varm oljen i en stekepanne, ha i krydder og la det frese litt. Tilsett den finhakka løken og fres en stund til. Legg kyllingen i, behold sterk varme. Brun kyllingen på begge sider. Dersom du har hele lår og bryststykker må du steke lenger enn om du bruker filet.  Legg så kjøttet og alt som ligger igjen i stekepannen i bunnen av en ildfast form med lokk (ev. taginegryte om du har det – den brukes til både steking og koking). Legg så grønnsaker, oliven og sitron lagvis. Strø på med koriander og salt underveis i lagene. Ha litt vann i stekepannen og fres ut alt det gode krydderet som er igjen der. Hell det over i forma. Spe på med vann til det dekker litt over halvparten av innholdet i forma. Stek i ovnen i 45 – 60 min. på 200-220 grader. Har du taginegryte skal den stå på middels – svak varme på en kokeplate.

Serveres med brød (og skal egentlig spises med hendene etter Marokkansk tradisjon :)

NB! Kjøp krydder i en innvandrerbutikk, gjerne i løsvekt. Det er mye mer smak på dette krydderet enn glassene og posene du får kjøpt i dagligvarebutikk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar