For deg som syns det er vanskelig å få luftig og god
grov gjærbakst, så har jeg et par tips:
- Bruk maltekstrakt i deigen
- Hev deigen lenge nok
Maltekstrakten fungerer nemlig som boost for gjærdeigen. Den gir ekstra næring til gjæren som gjør at den avgir mer gass. Det er denne gassen som gjør at deigen hever. Men da forutsetter det også at du lar den heve lenge nok. Vi brukte ofte maltekstrakt i gjærbaksten vi laget i bakeriet da jeg tok baker- og konditorfag på videregående.
Du får kjøpt maltekstrakt i vanlig dagligvarebutikk. Tror den står i hyllene med kosttilskudd o.l.... Bland den gjerne ut i litt varmt vann, så er den lettere å tilsette deigen.
Og en god oppskrift på gode grove rundstykker hadde vært fint :-)
SvarSlettJeg skal prøve å få lagd disse rundstykkene om igjen en gang og skrive ned hva jeg bruker og hvor mye.
SlettProblemet er at jeg stort sett baker på "slump"....
Ingrediensene var i hvert fall:
- Grovbakstmel 2/3
- Hvetemel 1/3
- Solsikkekjerner
- Linfrø
- 2 pk tørrgjær
- 1-2 ts malt
- olje
- varmt vann
- litt salt
Det var en stor deig hvor jeg endte opp med ca. 36 store rundstykker.
Men som sagt - skal prøve å få skrevet ned en oppskrift neste gang jeg baker :D